Kom jij samen met ons op voor Yulia?

15-06-2020 | 12:01

 

Wat is er met Yulia aan de hand?

De Russische Yulia Tsvetkova had sinds november 2019 huisarrest vanwege het ‘maken en verspreiden van pornografische materialen’. Na internationale druk werd het huisarrest half maart opgeheven en omgezet in een reisbeperking. Tsvetkova, die opkomt voor de rechten van vrouwen en LHBTI’ers, had op sociale media tekeningen geplaatst van vrouwen. Bij sommige waren ook geslachtsdelen te zien. Ze kan tot 6 jaar cel krijgen. De Russische autoriteiten hebben het al langer op Tsvetkova gemunt.

Begin vorig jaar moest Tsvetkova haar werk bij een theatergezelschap opgeven. Ze werkte daar met jonge acteurs aan een toneelstuk tegen pesten en discriminatie. Volgens de politie zou ze de minderjarigen aanzetten tot verboden ‘niet-traditionele seksuele relaties’.

Een moeder van een van de jonge acteurs bekeek het toneelstuk. Ze vertelt erover: ‘Het ging over genderstereotyperingen. Samen met andere ouders was ik uitgenodigd. Er was absoluut geen sprake van propaganda of van iets onbehoorlijks. Daar ben ik 100 procent zeker van.’

Absurde aanklachten

In Rusland bestaat een wet die ‘homopropaganda’ verbiedt. Daarom is propaganda van niet-traditionele seksuele relaties – lees homoseksualiteit – gericht op minderjarigen strafbaar.

In december vorig jaar werd Tsvetkova schuldig bevonden aan het overtreden van deze wet omdat ze twee LHBTI-websites beheerde. Op de websites was aangegeven dat deze bedoeld zijn voor mensen boven de 18, zoals de Russische wet voorschrijft. Toch kreeg ze een boete van 700 euro.

Homopropaganda

Afgelopen januari werd opnieuw een zaak tegen Tsvetkova geopend, en weer vanwege ‘homopropaganda’. Ze kan een boete krijgen voor een tekening van een stel vrouwen en een stel mannen met kinderen. Die had ze online gezet met de titel ‘Het gezin is waar liefde is. Steun LHBT+-gezinnen!’.

Yulia Tsvetkova heeft niets misdaan en wordt alleen maar vervolgd omdat ze opkomt voor LHBTI’ers.

https://www.facebook.com/AmnestyInternationalEindhoven/videos/818524992004906